Pazartesi, Aralık 19, 2011

İnovasyon Süprizleri:)...daha da apple reklamı yapmam :)!!!!!

büyümenin anahtarı rekabetçilik değil inovasyon demişler.bu bir tür "mavi okyanus yaratmak "örnek üzerinden açıklayacak olursak; nokia, samsung, sony ericsson, lg... gibi markaların birbiriyle rekabet halinde olduğu pazarı kızıl, kanlı bir okyanusa benzetebiliriz.

burada amaç birbirinin pazar payından kapmak iken apple diye bir firma geliyor, iphone diye bir şey ortaya çıkarıyor. iphone, tüm bu markaların cep telefonları ile kıyaslanamayacak bir yerde. yolda geçen çocuğa sorsanız şu an onun başka bir şey olduğunu söyler. iphone marka ürünlerin diğer cep telefonlarının kızıl okyanusunda birilerinden pazar payı kapma korkusu yok. kendi mavi okyanusunda fiyat bile kırmasına gerek kalmadan işi götürüyor. biri bir mavi okyanus yarattıktan sonra da o pazara girmek çok güç hale geliyor.

iphone örneğini boşuna vermedim. apple'ın diğer serilerindeki inovatif yaklaşımı da rahatça görebilirsiniz. önünüze beş tane dizüstü bilgisayar koysalar -atıyorum toshiba, dell, hp, casper, acer olsun- "para mara istemez biri senin olsun" deseler, bir iki kişiye danışırsınız, kararsız kalırsınız bir süre, tercih edemezsiniz.

ama 6. bilgisayar olarak bir macbook koysalar ilk görüşte onu kaparsınız. bu inovasyondur.daha da apple reklamı yapmam haha

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder