Pazar, Nisan 08, 2012

Rus Çarı IV.İvan... Korkunç İvan :)) Korkunç İvana ....THE NEW MOON :)) !!! İVANİSM !!!!!!!!!!!!



Efsanevi rus hükümdarıdır, ilk rus çarıdır, 1530 da doğmuş olup üç yaşında rusya'nın başına geçmiştir, 17 yaşında da taç giyip başı göğe ermiştir.


çocukluğunda saraya alınan kedi, köpek gibi hayvanları yüksek bir camdan aşağı atıp öldürdüğü ve hayvanların ölmelerini izlerken zevk aldığı, güldüğü söylenmektedir. çocukluğundan marazi fikirler taşıyan bu adamın, cocuk yaşta tahta geçtiği düşünülürse, vay o rusya'nın halinedir.


güzel güzel devlet yönetirken,bir gün eşi Anastasia Romanovna ölüverdi ne yazık ki. ve bizim ivan "bas bas parayı leylaya bidaha mı gelicez dünyaya" felsefesiyle içkiye, aleme verdi kendini. zamanla bundan da sıkılıp etrafındaki elitlere tepki olarak çocuklarını, saray hademeleri ve maiyetini, saray hazinesini alarak Kremlin'i terk etti. Bu gidiş Moskovalılar gözünde bir muammaydı. Bir yıl sonra soylulara ve ruhani liderlere, "soyluların ihanet içinde olduğu için Moskova'yı terk ettiğini" yazdı.

Bu Moskova'da derin bir etki yarattı ve Çar'ın geri dönmesi için çabalar başladı. Nihayet iki ay sonra Moskova'ya döndü. Fakat 35 yaşında olmasına rağmen ihtiyar bir görüntüyle tanınmaz hale gelmişti.dönüşü muhteşem oldu. hanım köylü olması münasebetiyle iyilik timsali gibi yaşamıştı yıllarca ve bu dönüş ile içindeki canavar ortaya çıktı..Döner dönmez çevresindeki tüm hainleri, soyluları,hedef alan bir budama sürecine girdi.Böylece hem tek adam olma yönünde büyük bir adım atacaktı hem de tek adamlığı destekleyecek ıslahatları yapma fırsatı bulacaktı. Nihayet Opriçnina denilen idari bir sistemi yerleştirerek bu emellerine ulaştı.Bu rejimi tam 20 yıl sürdürdü

Rus hukûkunu toplayıp sistemleştirdi. Merkezî idâreyi kuvvetlendirdi. Kiliseyi teşkilâtlandırarak kuvvetlendirip, desteğini sağladı.basil's katedrali moskova rusya'da bulunan belki de katedrallerin en renklisidir..bu deli ivan, mimarı olan postnik yakovlev'e bu güne kadar yapılmış en gösterişli ve dikkat çekici kiliseyi inşa etmesini isteyince ortaya bu çıkmış tabi ; adam ne kadar korktuysa artık!

Yine bu dönem içinde 1582 yılında kendi oğlunu bile öldürmekten çekinmemiştir.işin ironik tarafı bu efsane çatlak;18 Mart 1584'de Bogdan Belsky ile satranç oynarken zehirlenip hayata gözlerini yumdu.

akıldışı bir hayat sürüp akıl odaklı bir oyun oynarken ölmek ilginçtir doğrusu...


1960'lı yıllarda mezarını açan arkeologlar, zehirlendiğine dair kanıt oluşturabilecek cıva kalıntılarına ulaştı.ivan'ı, korkunç ivan yapan belki de civanın insan üzerindeki etkilerinden olan dengesizlik ve öfke nöbetleridir.eğer bir elementten korkulacaksa o element de cıvadır ...kulağa damlatılan bir damla civa ölüme neden olurken otopside çıkmıyor olması onun için farklı bir önem teşkil etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder